Waarom jij het niet wordt!

Je bent teveel met jezelf bezig. Ja het is waar. Het is de meest voorkomende fout die sollicitanten maken. Waar ben je mee bezig in de voorbereiding naar een sollicitatiegesprek? De meest mensen met hun sterke punten, hun ervaringen enz. Maar verplaats je eens in degene aan de andere kant van de tafel.  De selecteur heeft misschien wel 500 gesprekken in een jaar. Stel je voor dat je 500 keer moet aanhoren hoe goed iemand is. Nee, dat is niet prettig. Je valt op, als je het ziet als het opbouwen van een vriendschap. Hoe kun je waarde toevoegen aan het bedrijf en aan deze persoon? Zorg dat het voor de selecteur ook een plezierig gesprek is.

Tip 1 Geef complimentjes

Het is een inkoppertje, maar geef complimentjes. Mensen zijn dol op complimentjes. Het kan over het bedrijf zijn, of degene met wie je het gesprek hebt. Zorg wel dat je ze echt meent, want als de ontvanger merkt dat je niet oprecht bent, dan komt het juist creepy over.

Tip 2 Maak een connectie

Doe je huiswerk. Zoek degene op met wie je het gesprek hebt. Kijk of je common ground kunt vinden. Dat kan bijv. op werkgebied zijn, de plaats waar je gestudeerd hebt, beide een jong gezin, of interesse in dezelfde onderwerpen. Kijk of je dit onderwerp in je gesprek kan verwerken. Dit kan een beginsel zijn van een vriendschap. 

Tip 3 Stel vragen

Zorg dat het geen eenzijdig gesprek wordt, waarbij de selecteur vragen stelt en jij antwoord geeft.  Je kunt na een antwoord  eindigen met een vraag. Nadat je bijvoorbeeld antwoord hebt gegeven waarom jij bij dat bedrijf wilt werken, kun je vragen waarom hij bij het bedrijf is gaan werken. En daarna of hij nog steeds achter zijn keuze staan. Zo zorg je voor een interactief gesprek.

Tip 4 Vraag advies

Mensen zijn ook dol op advies geven. Je geeft ze het gevoel kennis te hebben. En in dit geval hebben ze natuurlijk kennis van het bedrijf waar ze werken. Je moet het hier niet overdrijven, maar op 1 of 2 punten advies vragen is goed. Het kan bijvoorbeeld over de inwerkperiode zijn.

Tip 5 Vertel een verhaal

Verhalen blijven altijd goed hangen. Een leuke anekdote met wat humor zal de selecteur zeker onthouden.  Het moet natuurlijk wel gerelateerd zijn aan de sollicitatie.

Ik wens je veel succes met je sollicitatie. En ik hoor graag of je geholpen bent met bijgaande informatie.