10 meest gestelde vragen tijdens sollicitatiegesprekken

Ten eerste gefeliciteerd. Je bent door de eerste selectie gekomen en je mag op gesprek komen. Dat betekend dat je interesse hebt gewekt. Ze willen je leren kennen. Nu is het belangrijkste dat je jezelf kent en je positieve eigenschappen goed kunt verwoorden. Om jezelf goed voor te bereiden heb ik de 10 meest voorkomende vragen op een rijtje gezet.

Een sollicitatiegesprek begint meestal met het intro van de selecteur. Daarna is de meest voorkomende eerste vraag:

  • Vertel eens iets over jezelf? Wil je jezelf voorstellen aan mij? Hoe omschrijf je jezelf?

De selecteur stelt deze vraag om jou ook de kans te geven om jezelf te introduceren zoals jij dat wilt. Als je deze vraag goed voorbereid, dan geeft dat een hele goede eerste indruk. Maar het kan dus ook direct een grote valkuil zijn als je deze vraag niet goed hebt voorbereid. Bedenk van tevoren wat voor de selecteur belangrijk is om van jou te weten. Houd het kort en krachtig. De selecteur kan zelf bepalen of hij direct in wil springen op de dingen die je hebt gezegd. Je kunt het antwoord een persoonlijk tintje geven door bijv ook iets over je gezinssituatie of hobby’s te vertellen. Maar alleen als het positief is. Een absolute boosdoener is je complete levens verhaal, of een enorm negatief verhaal.

  • Waarom wil je bij ons werken?

Deze vraag is absoluut bedoelt om te kijken of je voorbereid bent voor het gesprek. Je kunt hier vertellen wat je al weet over het bedrijf en welke moeite je hebt gedaan. Uiteraard in positieve bewoordingen als reden dat je daar wilt werken.

  • Wat zijn je sterke punten?

Nu is het belangrijk om te kiezen welk  sterk punt je benoemt. Het moet iets zijn wat belangrijk is voor de vacature. Maar het is het beste om niet precies dezelfde woorden te gebruiken als de vacaturetekst. In eigen bewoording klinkt het  geloofwaardiger. Kies er één of twee uit, of gebruik een iets andere benaming. Weet je dat je bij een bedrijf solliciteert dat op langdurige relaties drijft en gebruiken zij de woorden commercieel en klantvriendelijk. Dan zou jij jezelf een relatiebouwer kunnen noemen. Het belangrijkste hierbij is dat je voorbeelden noemt uit vorige werkervaringen, of je studie. Met een voorbeeld komt het veel krachtiger over.

  • Waarom denk je geschikt te zijn voor deze functie?

Nu wordt het een kwestie van combineren. Opleiding en werkervaring zijn hier belangrijk, maar ook je sterke punten gecombineerd met de openstaande vacature. Zeker als jouw opleiding of werkervaring niet naadloos aansluit op de openstaande vacature is het belangrijk om te benoemen welke eigenschappen en ervaringen die je wel hebt en die van belang kunnen zijn. Denk hierbij ook na hoe jij jezelf kunt onderscheiden van andere sollicitanten.

  • Wat zijn je zwakke punten?

Hier draait het om zelfkennis. Niemand is perfect, dus ook jij hebt zwakke punten. Beschrijf ze en geef daarbij direct aan wat je eraan hebt gedaan om ze te verbeteren. Hiermee laat je zelfontwikkeling zien.

  • Wat wil je bereiken in dit werk?

Hiermee kun je laten zien dat je de doelstellingen van het bedrijf kent en hoe jij daaraan bij wilt dragen. Je kunt hier ook al wat over je ambities vertellen.

  • Waar zie je jezelf over 5 jaar?

We zoeken hier uiteraard een werk gerelateerd antwoord. Het kunnen doelstellingen binnen je functie zijn, maar het kan ook een andere functie binnen het bedrijf zijn. De vraag is wil je doorgroeien naar een andere functie of wil je binnen je functie groeien? En geef uitleg waarom je deze doelen hebt gekozen.

  • Heeft u nog andere sollicitaties lopen?

Geef hierop een eerlijk antwoord met een goede uitleg. Het kan zijn dat je verder niets hebt lopen omdat je alleen bij je huidige werkgever weg gaat voor de baan waar je nu op solliciteert. Misschien voelt dit als een unieke kans. Of misschien heb je wel meerdere sollicitaties lopen. Als de selecteur jou graag wilt, dan gaat hij wat beter zijn best doen om jou binnen te halen. Beide kan positief zijn, als je er een goede uitleg bij hebt.

  • Waarom wil je weg bij je huidige baan? Of waarom ben je weggegaan bij je vorige baan?

Blijf zo dicht mogelijk bij de waarheid, maar laat negatieve gevoelens achterwege. De selecteur wil geen dramatisch verhaal horen. Hij houd altijd in zijn achterhoofd dat je ook een keer bij dit bedrijf weg zou kunnen gaan. Dus ze willen zien dat je respectvol met je vertrek omgaat. Daarnaast willen ze ook weten wat een reden zou kunnen zijn dat je bij dit bedrijf weg zou kunnen gaan.

  • Heeft u zelf nog vragen?

Vragen stellen is een must. Maar vragen stellen waarop je het antwoord al had kunnen weten is een grote blunder. Heb je geen vragen meer over de functie zelf, dan kun je een vraag stellen over de inwerkperiode, de sfeer van de afdeling of de samenstelling van de collega’s.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ik wens je veel succes tijdens je gesprek. En ik hoor graag of je geholpen bent met bijgaande informatie.